Pfleger, Antonín

Po gymnasijních studiích v Broumově a v Praze a filosofických v Litomyšli sloužil na břevnovských benediktinských panstvích jako hospodářský úředník. Roku 1838 se stal písařem vrchnostenské kanceláře v Polici. Roku 1844 se stal obročním na klášterním statku v Meziměstí, roku 1850 vstoupil do státních služeb v Praze k podkrajskému úřadu na Smíchově jako řídící komisař daní z příjmů, roku 1852 stal se berním dozorcem v Plané, potom v Novém Bydžově a konečně zase v Praze. Roku 1862 opustil státní službu a stal se prvním pokladníkem berního úřadu města Prahy.

Již za studií vstoupil do řady buditelů české národnosti a literárních nadšenců. Roku 1831 vy-stoupil jako posluchač filosofie v Litomyšli v deklamačních hodinách ponejprv s českými de-klamacemi, k čemuž složil některé žertovné deklamace: „Pivečko Skřivanské“, „Lov u Králík“, „Můra z Dobrévůdy“, „Nevěsta Vrchlabská“ aj. Své literární prvotiny uveřejňoval pod pseudo-nymy „Kopidlanský“ a „Venkovský“, publikoval v časopisech »Jindy a nyní«, ve »Včele« a »Večerním vyražení« (v letech 1828-37). V Polici vedl ochotnické divadlo, na návod V. V. Tomka se rovněž věnoval místní historii. O Polici také napsal roku 1843 do „Květů“ článek z její historie s názvem „Police a Sloupno“; větší spis „Nástiny venkovského života“, líčící břitkou satirou neradostné patrimoniální poměry, nebyl censurou propuštěn do tisku. Jeho „Vzpomínky starého vlastence“ vycházely v „Zábavných listech“ v letech 1888-89. Jako dobrý hudebník skládal i drobné taneční skladby.

K vybídnutí režiséra brněnského divadla Karla Rubera přeložil do němčiny Klicperovy hry: „Rohovín čtverrohý“, „Divotvorný klobouk“ a „Uhlířka“. Roku 1848 se zúčastnil aktivně poli-tického života. Polici i později často rád navštěvoval.


Zdroje v knihovně:
PICHL, Miroslav:
Police nad Metují : dějiny města a regionu v běhu let / - Police nad Metují : Město Police nad Metují, 2015. -- 2 CD-ROM : zvuk, barevný ; 12 cm.